Welkom in Dalmatië

De zomer staat voor de deur, de temperatuur wordt hoger en onze kleding wordt korter. Asfalt wordt heet, stranden lopen vol en straten worden steeds drukker.

Wat zou je je geven als je niet hoefde te gaan werken op zo’n warme en zonnige dag? 

Fjaka is slechts een gemoedstoestand. Het is een gemoedstoestand in Dalmatië om precies te zijn. Het is moeilijk om het te beschrijven aan iemand die niet uit een mediterraan land komt. Het heeft iets weg van een Spaanse Siesta of een Italiaanse dolce far niente (het is lief om niets te doen).

Wat is “fjaka”?

De term “fjaka” is verschillende keren geprobeerd vertaald in vreemde talen en de volledige betekenis ervan kon nooit in slechts één woord worden beschreven. Het is een psychofysische toestand waarin niets wordt nagestreefd, de sublieme toestand van geest en lichaam waarnaar de hele mensheid streeft. Het is geen wonder dat onze mensen zo’n levensstijl willen introduceren bij toeristen, maar het is geen gemakkelijke klus.

Je moet gewoon naar Dalmatië komen om het te ervaren. Die gemoedstoestand bij temperaturen boven de 30 graden en als je even niets wilt doen. Absoluut helemaal niets. En dan doe je niets anders dan ontspannen.

Dalmatische kust

Met charmante havensteden, groen landschap en een sprankelende kustlijn, is de Dalmatische kust – aan de westelijke rand van Kroatië – een zeer gewilde vakantiebestemming geworden. Het loopt tussen de noordelijke stad Zadar naar de baai van Kotor en omvat betoverende steden als Split, Sibenik en Dubrovnik en de grootste hoogtepunten zijn de adembenemende eilanden verspreid over de Adriatische Zee. Van chique strandclubs tot onontdekte dorpjes, de ‘ Dalmatische Rivièra’ biedt een fantastische mix van oud en nieuw.

Beste tijd om de Dalmatische kust te bezoeken

De Dalmatische kust heeft een mediterraan klimaat, met hete zomers en koelere winters. De warmste maanden zijn juli en augustus en in de zomer kunnen de temperaturen overdag oplopen tot rond de 28 graden. Om de drukte te vermijden, bezoek in mei, september en oktober wanneer de regio rustiger is en de temperaturen nog steeds aangenaam zijn. De wintermaanden zijn doorgaans nat en iets milder dan in ons land, met maximale dagtemperaturen tussen 8 en 10 graden.

Hoe daar te komen

De Dalmatische kust heeft internationale luchthavens in Dubrovnik, Split en Zadar met aansluitende vluchten vanuit Zagreb. British Airways, EasyJet, Croatia Airlines, Norwegian Air Shuttle en WizzAir vliegen hier allemaal en de vluchtduur is 2,5 tot 3 uur.

Privétransfers, taxi’s, autoverhuuropties en lokale bussen zijn beschikbaar op alle drie de luchthavens en er rijden het hele jaar door verschillende auto- en passagiersveerboten van het vasteland naar de eilanden – let op de belangrijkste veerbootmaatschappij, Jadrolinija. Kleinere bootdiensten, catamarans en veerdiensten tussen eilanden rijden tussen geselecteerde eilanden en havens.

Je kunt een vakantievilla in Dalmatië boeken. Surf dan naar brightsidecroatia.com/nl voor een goede impressie.