Homestay in Thailand

homestay thailand

Door Thailand reizen, dat kan je maar op één manier doen. Door met je backpack door de jungle te trekken, tempels bezichtigen en lokale markten bezoeken. Zo krijg je al een goed beeld van het land zelf. Maar om je er helemaal in te dompelen moet je homestay eens overwegen. Dan verblijf je bij een Thais gezin, om er te leven, slapen, eten, activiteiten te doen. Kortom, het echte leven mee maken in Thailand.

Er zijn heel wat Thaise gezinnen te vinden, waar je een kamer kan huren tegen een betaalbaar tarief. Je zal dan een deel van het gezin worden en gewone dagdagelijkse zaken meemaken. De tempelstad Sukothai is hierom wel bekend. De lokale bevolking daar spreekt niet zo goed Engels, maar met gebaren kunnen ze je wel heel wat duidelijk maken.

Tempelstad Sukothai

Dagdagelijkse activiteiten zoals sarongs weven met de hand, kinderen die na de schooluren de middag op straat doorbrengen. Je kan aan alles deelnemen. En de mensen daar hebben niet liever dat een blanke meehelpt en actief deelneemt aan de activiteiten. De taalbarrière is er dan zo geen probleem meer, enthousiasme en initiatief is hier veel belangrijker. En wie graag in de keuken meehelpt, kan ’s avonds echte Thaise curry vers bereiden. Samen aan tafel met de ganse familie.

Het Thaise platteland is met niets te vergelijken met je thuis stad. Alles is er back to basic en je zal de eerste dagen het comfort van thuis missen. Maar in het noorden van het land leven de Thai nog meer afgescheiden van de grote steden. Al vele jaren zijn tradities hier intact gebleven. Ook al zijn er de laatste jaren meer en meer toeristen die deze streken bezoeken, dus een Westerse gewoonte kan je er al eens tegenkomen.

Maar ze blijven toch nog op veel zaken achter. De tijd heeft er echt stilgestaan. Dieren lopen rond in het dorp. Een maaltijd bereiden ze op houtvuur. De hutten gebruiken ze enkel om te slapen, het echte leven speelt zich buiten af. Dat kan natuurlijk wel, want het klimaat is er veel beter. Geen lekkere matras om te slapen, een matje en wat klamboe om de nacht door te brengen. Dit zal je zeker voelen.

Homestay in Thailand

Kinderen vinden het heel leuk als je wat tijd met hen doorbrengt. Ze tonen je hoe je een loempia moet rollen en gaan ze met jou ook bakken. Thaise liedjes zingen ze ook graag, maar jij komt ook aan de beurt. Je zal zeker de vraag krijgen een liedje in het Nederlands te zingen. Bereid je hier dus zeker op voor!

Smartphones kennen ze wel in Thailand, maar ze zijn er niet echt mee bekend. Als je dus een mp3 speler of camera bovenhaalt, kunnen ze verrast kijken. Neem zeker foto’s met je gezin en de lokale bevolking, dat vinden ze heel fijn.

Je kan een leuke homestay op voorhand organiseren. De reisorganisatie Thailand online heeft als troef dat ze al verschillende dorpen en gezinnen hebben bezocht. Ervaren reisspecialisten helpen je verder om een reis samen te stellen met behulp van hun kennis.